VCA

Wettelijke verplichtingen

Volgens de ARBO wet zijn werkgevers verplicht hun medewerkers voldoende voorlichting en onderricht te geven op het gebied van veilig werken. Middels het aanbieden van een VCA training kan men aantoonbaar aanvoeren dat een deel van deze verplichting daadwerkelijk is uitgevoerd. 
 
VCA is niet een wettelijke verplichting, maar er wordt vanuit de markt wel veel naar gevraagd dat medewerkers hun VCA diploma hebben. Er zijn diverse mogelijkheden waar u voor kunt komen te staan. U wilt uw bedrijf VCA* of VCA** laten certificeren, dan moeten alle medewerkers een VCA basis diploma behalen, en alle leidinggevenden moeten dan VCA VOL behalen.
Neem even contact op met mij, dan kunnen we bespreken wat er nodig is om uw bedrijf gecertificeerd te krijgen.
Ook kan het zijn dat u alleen een basis VCA of VOL VCA diploma nodig heeft om toegang op bepaalde bedrijfsterreinen te verkrijgen, schrijf dan in voor een VCA cursus. Mochten er op dit moment geen in de planning staan, neem even contact op dn plannen we per direct een nieuwe cursusdatum.  
 
Daarnaast zijn er natuurlijk bedrijfsspecifieke risico's waar u als werkgever uw medewerkers voldoende voorlichting en instructie dient te geven. Bij gevaarlijke machines dient deze instructie veelal schriftelijk overhandigd te worden en mondeling te worden toegelicht. Daarnaast dient getoets te worden of de gebruiksvoorschriften begrepen zijn en of de vaardigheid voldoende is.
Bij het gebruik van bijvoorbeeld een heftruck is het noodzakelijk deze instructie en toetsing van vaardigheden te laten uitvoeren door een dekundige. Indien u zelf niet over deze deskundigheid beschikt, kan Oké-opleidingen dit voor u uitvoeren. Wij beschikken over de nodige lesstof, toetsen en deskundigheid om uw medewerkers het certificaat veilig werken met de heftruck te laten behalen. Zie hierover maatwerktrainingen.